Με αφορμή την περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που ολοκληρώνεται την Δευτέρα 17 Ιουλίου τα μεσάνυχτα, το φιλολογικό οικοδιδασκαλείο η «ΕΥΜΑΘΕΙΑ» θα ήθελε να επισημάνει στους υποψήφιους φοιτητές της πόλης μας ορισμένα σημεία για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού. |
---|
-
Τα κλειδιά για τη σωστή συμπλήρωση:
Οι βασικές αρχές
Το Μηχανογραφικό Δελτίο αποτελεί την καταγραφή των προτιμήσεών σας. Η σειρά με την οποία δηλώνετε τα τμήματα είναι στην ουσία η σειρά των προσωπικών σας προτιμήσεων. Όποιος επιθυμεί να σπουδάσει σε ένα τμήμα, πρέπει να το δηλώσει αναμφισβήτητα πρώτο, ακόμη και αν τα μόρια που έχει συγκεντρώσει είναι λιγότερα σε σχέση με την περυσινή βάση. Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί θεωρητικά δεν ξέρουμε πόσο «θα πέσουν» ή «θα ανέβουν» οι βάσεις και γιατί αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση λαθών.
Οι βασικές αρχές παραμένουν:
1.Επιλέγουμε τα πανεπιστημιακά τμήματα με βάση τα ενδιαφέροντά μας και τα θέλω μας. Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς και η αγορά εργασίας αποτελούν ενδεχομένως επιπρόσθετα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνoνται υπόψιν.
2. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ. Άλλωστε, δεν υπάρχει και περιορισμός στον αριθμό των Τμημάτων που μπορείτε να δηλώσετε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ από το πόσα μόρια συγκεντρώσατε και ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ συγκρίσεις με τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς.
-
Τι πρέπει να κάνετε:
Τα ενδιαφέροντά σας
Βασική αρχή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι να επιλέξετε τα πανεπιστημιακά τμήματα με βάση τα ενδιαφέροντά και τις αξίες σας. Οι ειδικοί σας ενθαρρύνουν να απαντήσετε σε ορισμένα ερωτήματα: Ποιος είμαι, τι θέλω, ποια είναι τα δυνατά κι αδύνατα σημεία μου, σε ποιο χώρο εργασίας φαντάζομαι τον εαυτό μου σε 10 χρόνια από τώρα;
H σωστή ενημέρωση
Είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε για τα προγράμματα σπουδών, τις κατευθύνσεις που παρέχονται, τα μεταπτυχιακά τα οποία συνδέονται με αυτά, τις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.
Επίσης, η σωστή ενημέρωση κρίνεται απαραίτητη για μια σειρά από λόγους,όπως:
1. ορισμένα τμήματα με χαμηλά μόρια παρουσιάζονται να έχουν καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο ομάδες σχολών του 1ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, που σύμφωνα και με τους ειδικούς σταδιοδρομίας αποτελούν αξιόλογες επιλογές και ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση. Η πρώτη είναι τα τμήματα Επικοινωνίας και Ψηφιακών μέσων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, βάση εισαγωγής 2022: 10.420 μόρια) και το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αργοστόλι, βάση εισαγωγής 2022: 8.765 μόρια). Η δεύτερη είναι το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη, βάση εισαγωγής 2022: 8.650 μόρια).
2.Τα επαγγελματικά δικαιώματα:
Ας πάρουμε για παράδειγμα τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίαςπου δίνουν το δικαίωμα διορισμού των αποφοίτων και ως Κοινωνικών Λειτουργών κλάδου ΠΕ30 στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών (βάση εισαγωγής 2022: 13.868 μόρια) προσφέρει δύο κατευθύνσεις: η πρώτη χορηγεί πτυχίο δασκάλου και η δεύτερη έχει σκοπό να εκπαιδεύσει κοινωνικούς λειτουργούς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΝΤΛΗΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τις σχολές που επιθυμείτε και μη διστάζετε να μάθετε για τα νέα ‘’άγνωστα’’ τμήματα.
Η πόλη επιλογής
H πόλη επιλογής, καθώς και το κόστος ζωής σαφέστατα έχει να κάνει και με την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας του μαθητή. Γενικότερα, είναι θεμιτό η πόλη να μην επηρεάσει τις επιλογές σας. Τμήματα αξιόλογα υπάρχουν κι εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Οι μετεγγραφές
Καθοριστικής σημασίας είναι να ενημερωθείτε για τις μετεγγραφές. Δείτε εδώ ΝΟΜΟΣ - μετεγγραφές, άρθρα 72-81
Συνοπτικά:
- Ως προαπαιτούμενο καθιερώνεται η λεγόμενη «βάση μετεγγραφής» (βάση εισαγωγής - 2.750 μόρια). Η «βάση μετεγγραφής» προκύπτει αν αφαιρέσετε από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε τμήματος τον αριθμό των 2.750 μορίων. Παράδειγμα: αν κάποιος ενδιαφέρεται να αιτηθεί μετεγγραφή στο Μαθηματικό Αθήνας, της οποίας η βάση εισαγωγής το 2022 ήταν 14.140, τότε ο υποψήφιος θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 11.390 μόρια.
- Ωστόσο, σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η αίτηση μετεγγραφής, δίνεται η δυνατότητα για αίτηση μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου, στο πλαίσιο ενός «β ́ κύκλου μετεγγραφών» (βλέπε Άρθρο 77 Μετακίνηση σε Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου).
- Στα κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια θα εξετάζεται ο μέσος όρος των εισοδημάτων της τελευταίας τριετίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σημαντικό στοιχείο αποτελούν οι αντιστοιχίες των τμημάτων. Κάποια τμήματα είναι ΜΗ ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΑ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής. Δείτε εδώ: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΑΕΙ
Για παράδειγμα, τα τμήματα Μαθηματικών των Παν. Θεσσαλίας (Λαμία) και Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά) είναι αντίστοιχα μεταξύ τους, αλλά δεν είναι αντίστοιχα με τα τμήματα του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, του Παν. Πατρών, του Παν. Αιγαίου, του Παν. Ιωαννίνων και του Παν. Κρήτης.
Ένα δεύτερο παράδειγμα: τα τμήματα των Οικονομικών Επιστημών (Παν. Δυτικής Μακεδονίας/ Κοζάνη, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας/ Σέρρες, Παν. Δυτικής Μακεδονίας/ Καστοριά) είναι αντίστοιχα και επιτρέπονται οι μετεγγραφές ΜΟΝΟ μεταξύ τους. Άρα, όσοι υποψήφιοι περάσουν στις παραπάνω σχολές, δε θα έχουν, για παράδειγμα, το δικαίωμα μετεγγραφής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
- Επίσης,σε 93 τμήματα δεν υπάρχει ούτε μία αντιστοιχία.
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
- Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως στα 17-18 τους χρόνια επιλέγουν πρωτίστως σπουδές και δευτερευόντως επάγγελμα. Να έχετε κατα νου τις προκλήσεις που φέρνει η επανάσταση στην τεχνολογία. Ο ρόλος της λεγόμενης ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ήδη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οι επιστήμες συνδυάζονται και νέα μονοπάτια ανοίγονται. Λόγου χάρη, θα μπορούσε κάποιος φιλόλογος να ειδικευτεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και να οδηγηθεί στο μονοπάτι της πολιτισμικής τεχνολογίας. Εναλλακτικές υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η όρεξη για ΜΕΛΕΤΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.
Η πραγματικότητα
-Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ό,τι κι αν επιλέξετε και ειδικά αν το αγαπάτε, θα πρέπει να το κυνηγήσετε, κάνοντας για παράδειγμα μεταπτυχιακά που κι αυτά μπορεί να μην επαρκούν στις δύσκολες εποχές που βιώνετε.Χρειάζεται να έχετε υπομονή και επιμονή για όποιον στόχο κι αν θέσετε.
Χρήσιμοι υπερσύνδεσμοιΣυντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) 2023: Ε.Β.Ε. 2023
Αντιστοιχίες των ΑΕΙ 2023: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ
Νόμος μετεγγραφές - Άρθρα 72-81: ΝΟΜΟΣ |
---|