Η ελάχιστη και η τελική βάση εισαγωγής - Υπολογισμός μορίων και συντελεστές βαρύτητας

ΕΥΜΑΘΕΙΑ
Με αφορμή την περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, το φιλολογικό οικοδιδασκαλείο η «ΕΥΜΑΘΕΙΑ» αισθάνεται την ανάγκη κυρίως να εξηγήσει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και η Τελική Βάση Εισαγωγής για μια σχολή.

-

Η ελάχιστη και η τελική βάση εισαγωγής

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (Ε.Β.Ε.)

Με βάση το Νόμο 4777/2021 (Φεβρουάριος 2021), για την εισαγωγή στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χρειάζεται οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) του τμήματος.

Τι είναι η Ε.Β.Ε. για κάθε επιστημονικό πεδίο (ΓΕΝΙΚΟ) ή τομέα (ΕΠΑΛ);

Βήμα 1ο ---> Υπολογίζεται ο Μέσος Όρος των Μέσων Όρων των 4 μαθημάτων των επιδόσεων των μαθητών για κάθε επιστημονικό πεδίο ή τομέα.

Τι είναι η Ε.Β.Ε. για κάθε τμήμα/σχολή;

Βήμα 2ο ---> Για κάθε τμήμα υπολογίζεται μια Ε.Β.Ε.. Πώς υπολογίζεται; Ο γενικός μέσος όρος των επιδόσεων για κάθε πεδίο ή τομέα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή που καθορίζεται από τις σχολές (κυμαίνεται μεταξύ 0,80 και 1,20). Κάθε τμήμα, σε ετήσια βάση, επιλέγει τον συντελεστή που επιθυμεί.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω;

Σε πρώτη φάση, ο Μέσος Όρος της βαθμολογίας ενός υποψηφίου είναι απαραίτητο να είναι τουλάχιστον ίσος με την Ε.Β.Ε. του πεδίου ή του τομέα του. Σε διαφορετική περίπτωση, ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα να δηλώσει καμία σχολή στο μηχανογραφικό του.

Σε δεύτερη φάση, εφόσον ο Μέσος Όρος του υποψηφίου είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. του πεδίου ή του τομέα του, τότε επιλέγει από το αντίστοιχο πεδίο ή τομέα εκείνα τα τμήματα των οποίων «πιάνει» την Ε.Β.Ε. και για καθεμία σχολή.

Παράδειγμα: εφόσον ο μέσος όρος για το πρώτο επιστημονικό πεδίο διαμορφώθηκε περίπου στο 11,78 , τότε εφόσον το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα) έχει ορίσει συντελεστή 0,8 , η Ε.Β.Ε. του τμήματος διαμορφώνεται στο 9,42 ( 11,78 x 0,8). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι υποψήφιοι δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον μέσο όρο 9,42 στα 4 μαθήματα, ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑνα επιλέξουν το συγκεκριμένο τμήμα στο Μηχανογραφικό τους.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Σε τι διαφέρουν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από την Τελική Βάση Εισαγωγής;

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΣΗ εισαγωγής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η Ε.Β.Ε.. Η τελική βάση εισαγωγής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ζήτηση, οι θέσεις των εισακτέων που έχει ορίσει κάθε σχολή.

Παράδειγμα: το τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας) θα δεχτεί 180 φοιτητές. Η τελική βάση εισαγωγής διαμορφώνεται από τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο τελευταίος από τους 180 εισακτέους. Οπότε, είναι λογικό η τελική βάση εισαγωγής να είναι μεγαλύτερη από την ΕΒΕ.

-

Υπολογισμός Μορίων Πανελλαδικών & οι Συντελεστές βαρύτητας

Kάθε ένα τμήμα ξεχωριστά ορίζει του συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Εκφράζεται ως ποσοστό και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Στα παρακάτω παραδείγματα ο υποψήφιος συγκεντρώνει διαφορετικό άθροισμα μορίων για την εισαγωγή του στη Φιλολογία Αθήνας (15.740) και διαφορετικό για την εισαγωγή του στη σχολή Ειδικής Αγωγής (15.750).

Συνεπώς, για κάθε επιθυμητή σχολή χρειάζεται να υπολογίσετε τα μόριά σας. Ωστόσο, μπορείτε να διευκολυνθείτε με το να χρησιμοποιήσετε την επίσημη εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας για τον αυτόματο υπολογισμό των μορίων σας: Υπολογισμός μορίων

Χρήσιμοι υπερσύνδεσμοι

Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) 2023: Ε.Β.Ε. 2023

Εκ της διευθύνσεως,

Κρεμμύδας Χαράλαμπος, κάτοχος Master στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία

Φιλολογικό Οικοδιδασκαλείο «η ΕΥΜΑΘΕΙΑ»

Λυκαίου 29, Μεγαλόπολη (δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο).

τηλ. 6937765544

Instagram profile: @evmatheiaedu

Ιστοσελίδα: ΕΥΜΑΘΕΙΑ

#buttons=(Δέχομαι !) #days=(20)

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτόν. Check now
Accept !