top of page
  • ΕΥΜΑΘΕΙΑ

Τα κλειδιά για το σωστό μηχανογραφικόΜε αφορμή την περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 18 Ιουλίου τα μεσάνυχτα, το Οικοδιδασκαλείο η ΕΥΜΑΘΕΙΑ θα ήθελε να επισημάνει ορισμένα σημεία για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

 

Η Βασική Αρχή

Το Μηχανογραφικό Δελτίο αποτελεί επί της ουσίας μια καταγραφή της επιθυμίας σας να σπουδάσετε σε μια Σχολή. Η σειρά με την οποία δηλώνετε τη σχολή είναι στην ουσία η σειρά των προσωπικών σας προτιμήσεων. Όποιος επιθυμεί να σπουδάσει σε ένα Τμήμα ή σε μια Σχολή, πρέπει αναμφισβήτητα να τη δηλώσει πρώτη, ακόμη κι αν τα μόρια που έχει συγκεντρώσει είναι λιγότερα σε σχέση με την περυσινή βάση. Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί θεωρητικά δε ξέρουμε πόσο θα πέσουν οι βάσεις και γιατί αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση λαθών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βέβαια, θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει συγκεντρώσει και τον απαιτούμενο Μέσο Όρο λόγω και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), αλλά και πάλι στο ηλεκτρονικό σύστημα περιλαμβάνονται μόνο εκείνες οι σχολές που μπορούμε να δηλώσουμε. Συνεπώς, η βασική αρχή παραμένει: ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ. Άλλωστε, δεν υπάρχει περιορισμός και στον αριθμό των τμημάτων που μπορείτε να δηλώσετε.

  • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΗ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ από τα ΜΟΡΙΑ σας.

 

Τι να προσέξετε

Οι βάσεις
  • Πρέπει, επίσης, να γίνει κατανοητό ότι οι βάσεις διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες κι ότι κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή. Για παράδειγμα, αν οι επιδόσεις των μαθητών σε σχέση με πέρυσι είναι χαμηλότερες, τότε αναμένεται γενικά πτώση των Βάσεων. Μάλιστα, έχετε κατά νου ότι οι βάσεις καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Εκτιμήσεις μπορεί να γίνονται αλλά δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πόση θα είναι αυτή η πτώση. Γι΄αυτό κι ακολουθούμε την παραπάνω γενική αρχή.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Φέτος, εκτός από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, κάθε τμήμα έχει ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται να υπολογίσετε τα μόρια τόσες φορές όσες και τα πανεπιστημιακά τμήματα που επιθυμείτε να δηλώσετε.

Η σωστή ενημέρωση
  • Μελετήστε τα τμήματα που σας ενδιαφέρουν, δώστε βάση στα επαγγελματικά δικαιώματα που σας προσφέρουν. Για παράδειγμα, τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας δίνουν το δικαίωμα διορισμού των αποφοίτων και ως Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ30 στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μάλιστα, το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών προβλέπει δύο κατευθύνσεις: η πρώτη χορηγεί πτυχίο δασκάλου και δεύτερη έχει σκοπό να εκπαιδεύσει κοινωνικούς λειτουργούς.

  • Ενημερωθείτε και για τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται. Γενικότερα, στο διαδίκτυο μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για κάθε τμήμα που σας ενδιαφέρει.

  • Ενημερωθείτε και για τις αντιστοιχίες των σχολών σχετικά με τις Μετεγγραφές. Το ότι κάποιες σχολές έχουν την ίδια ονομασία δε σημαίνει ότι είναι και αντίστοιχες.


 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως στα 17-18 τους χρόνια επιλέγουν πρωτίστως σπουδές και δευτερευόντως επάγγελμα. Να έχετε κατα νου τις προκλήσεις που φέρνει η επανάσταση στην τεχνολογία. Ο ρόλος της λεγόμενης ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ αρχίζει και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οι επιστήμες συνδυάζονται και νέα μονοπάτια ανοίγονται. Λόγου χάρη, θα μπορούσε κάποιος φιλόλογος να ειδικευτεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και να οδηγηθεί στο μονοπάτι της πολιτισμικής τεχνολογίας. Εναλλακτικές υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η όρεξη για ΜΕΛΕΤΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.ΕΒΕ_Σχολών_ΓΕΛ_2022
.pdf
Download PDF • 727KBbottom of page